16 Mart 2012 Cuma

Herkesin Kaybettiği Maç!

onbir+bir blog olarak 13 Mayıs 2001'de oynanan; Diyarbakır'ın 3-1'lik üstünlüğüyle Süper Lig yolunu hemen hemen kesinleştirdiği, "devlet eliyle şike" kavramıyla bütünleşmiş olan Altay maçı dosyasını yükleniyorum. Önümüzdeki günlerde daha farklı boyutlarıyla irdeleyeceğimiz maçın ilk etapta hakem ayağına el atıyorum. Vira Bismillah.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuH-EYZvaLZ6q7S-ItRspEqamdFXHMe7XbmGV7qsU5fvCw11z5Wj77D39w9jPBGOWELBIWQrvUmX9BhXZNFGRo6q8UAHprzrAFAfBbfvDHWHhxAl7E3WrhW5cTuN5b0X2MR6aWBQ7MP1uN/s350/desd.jpg

BÖLÜM 1.1 - HAKEMLER

2001'in mayısı, günlerden 13. Diyarbakır'da günlük güneşlik bir havada; şampiyonluk mücadelesi veren iki ekip karşılaşıyor. Diyarbakırspor, Altay'ı ağırlıyor. Maça dair yaşanan süreç, Altaylı futbolcuların yediği dayaklar; haksız muameleler çokca konuşuldu ancak kimse sürecin devamını irdelemedi. O maçta kaybeden sadece Altay mıydı?

Maçın hakemleri ordu ve polis kökenli; birinci hakem Ali Uluyol ve dördüncü hakem Harun Yiğit astsubay, ikinci hakem Bünyamin Gezer polis, gözlemci Galip Bitigen bile emekli astsubay! Peki 13 Mayıs 2001 sonrası maç görevlilerinin hayatı nasıl seyreyledi?

Birinci hakem Ali Uluyol, 2002'de Susurluk davası sanığı Ali Fevzi Bir'in başında patlayan futbolda çete ve şike soruşturması kapsamında ifade verdi, kısa bir süre tutuklu yargılandıysa da dava sonucunda pek bir şey çıkmadı. Kısa bir süre kısağa çekilse de, 2002-2003 sezonunda maç yönetmeyi sürdürdü.

Yönettiği son Süper Lig maçı Galatasaray'ın Gaziantep'i 2-1 yendiği (30 Mayıs 2003) maç olan Ali Uluyol'un o maça atanması ise, üzerindeki şaibe bulutlarını arttırıyor. Zira 20 Ocak 2002'de Kadıköy'de onun aleyhine ifade verenlerden birisi de Gaziantep Teknik Direktörü Samet Aybaba'ydı. Dahası, Ali Uluyol'un Süper Lig'de o maç da dahil yönettiği sekiz Galatasaray maçından 7'sini sarı kırmızılı ekip kazanmış, birisinde ise berabere kalmıştı.

Ali Uluyol hakemliği bıraktıktan sonra 2010'da karşımıza Yeniçağ Gazetesi spor yazarı olarak çıkıyor. 2011'de ise Ankara Birinci Bölge'den Milliyetçi Hareket Partisi aday adaylığıyla konuşuluyor ancak bu süreç daha fazla sürmüyor.

Dikkat çekici bir diğer nokta, 2002'deki davada Ali Uluyol ile birlikte sanık niteliğinde ifadesi alınan bir diğer hakem de Diyarbakır-Altay maçının üçüncü hakemi Harun Yiğit'tir.

Harun Yiğit 2000-2001 sezonunda üst klasmanda maç yönetmeye hak kazanıyor, 2002'de ise çete davasından tutuklu yargılanıyor! Aynı zamanda sonradan da çok konuşulacak olan, ev sahibi ekibe kırmızı kart gösterdiği, çete davası dinlemelerine de takılmış olan Çanakkale Dardanelspor - Erzurumspor maçında (28 Ekim 2001) hakem de Harun Yiğit'tir. Mevzubahis maçı Dardanel tüm kötü şartlara rağmen kazanmıştır.

Harun Yiğit'in 21 Eylül 2002'de Şekerspor - Ankaraspor maçından bu yana pek sesi soluğu çıkmıyor. Süper Lig'deki son maçı ise 15 Aralık 2001'de Gaziantep'in Yimpaş Yozgatspor'u 3-2 yendiği maçtı...

Bünyamin Gezer'se, yakın geçmişimizden bir isim. Bilindiği üzere, Kadıköy'de yardımcısının başı yarıldığı halde "Maçı iptal etseydim civardaki dükkanlar yağmalanırdı" diye sonradan yaptığı açıklaması vesilesiyle Fenerbahçe-Galatasaray maçını oynatan hakemdir. Bünyamin Gezer şu an devlet kanalında yorumculuk yapıyor. Hakemlik döneminde yönettiği maçlar ise genellikle sonradan çok tartışmalara konu olmuştur.

Gözlemci Galip Bitigen, Kayseri bölgesi hakemi olup; atandığı her bölge maçında Kayseri takımlarını doğramasıyla dikkat çekmiş; olaylar iyice ayyuka çıktığında ise MHK Üyesi olarak diğer hakemlere "Kayseri takımlarına asla acımayın!" talimatları verdiği iddia edilmişti. Galip Bitigen'in oğlu Abdülkadir Bitigen ise geçtiğimiz hafta yarım kalan Kırıkhan-Kastamonu ve geçen ay oynanan olaylı Altay-İskenderun Demir Çelik maçlarının hakemi olarak atanmıştı...

Galip Bitigen, Diyarbakır-Altay maçına dair altında imzası olan raporda ise "Maçta hiçbir olay yaşanmamıştır" ifadelerine yer vermişti. Galip Bitigen'in 8 ay süren MHK Üyeliği süreci ise yeni seçilen TFF yönetimiyle sonlandı.

Bir de, maçın ikinci yardımcı hakemi var!

Ankara Bölgesi hakemlerinden Metin Kıtmir. Hakem kadrosunda olduğu son Süper Lig maçı 19 Mart 2006'da Galatasaray'ın Kayseri Erciyes'i 4-2 yendiği maç olup; 16 Mart 2008'de Yalovaspor - Zonguldakspor maçıyla düdüğünü asmıştır. Aradaki iki yıl boyunca sadece alt klasmanda yardımcı hakemlik yapmış olan Metin Kıtmir adına hakemlik camiası çok uzak kalmayacak, aradan iki yıl geçtikten sonra bir skandalla anılacaktır.

18 Şubat 2010 tarihli, Umbro firması tarafından açılan "Marka Sahteciliği Suçu" kapsamlı davada HİF klasmanı hakemlerine sahte hakem malzemesi temin etmekten yargılanan Metin Kıtmir'in, yedi ay sonra da Görme Engelliler Federasyonu Futsal Branşı hakemliği federasyon kararıyla düşürüldü.

Son olarak, 28 Ekim 2001'de oynanan; haberde de bahsettiğim Çanakkale Dardanelspor - Erzurumspor maçının videosuyla sizleri baş başa bırakıyorum, iyi seyirler!



Haber: Alper Kaya

- kaynak belirtilmeden kullanılamaz.

2 yorum:

  1. Alper bey,
    Maçı izlemediniz mi? Sanki serlik varmış gibi yazmışsınız. Kırılan, ikiye ayrılan futbolcumu olmuş sizde bir alemsiniz :))

    YanıtlaSil
  2. Ben ne Erzurum lu nede Çanakkale liyim öylesine YouTube da izledim ve diyorum ki bu hakemin anasını bacısını karısını kızını tüm Kırşehir siksin bes belli şike yapıyor o Erzurum lularında anasını sikiyim bu kadar karaktersiz takım olmaz helal olsun sana Çanakkale üst üste koyup sikmişsin Erzurum lularla hakem oç nu

    YanıtlaSil

Sizin de söyleyeceğiniz şeyler var ise, eklemekten çekinmeyin lütfen...