Spor kamuoyunun Akhisar’ın şampiyonluğunu duyururken atladığı noktaya dikkat çekmek istedik: Türkiye’nin spor piyasasının yükselen “değerleri”, belediyesporlar.
2007-2008’den bu yana Süper Lig’de arz-ı endam eyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyespor’a yüzlerce kilometre öteden, Manisa’dan kardeş geldi. Akhisar Belediye ve Gençlik Spor ile birlikte en üst düzey ligimizde Belediyespor’lar ikilendi.
Fırsat bu fırsat, alt liglerimizde durumlar nasıl diye irdelemek istedik.
Bank Asya Birinci Lig’i lider olarak tamamlayan Akhisar Belediye ve Gençlik Spor’un yanı sıra, yıllardır o ligde boy gösteren bir diğer belediye kulübü de Gaziantep Büyükşehir Belediyespor. 2005-2006’dan bu yana aralıksız 6 sezondur Bank Asya’da mücadele eden kırmızı siyahlı takımın şu ana değin pek gözle görülür bir başarısı bulunmamakta.
Bir alt kademede ise bu sezon tek bir belediye ekibi mücadele ediyordu: Denizli Belediyespor. Ege temsilcisi ilk olarak 2008’de çıktığı İkinci Lig’e iki yıl sonra veda etse de, bir senelik aradan sonra tekrar aynı kademeye dönüş yapmıştı. 2011-2012 sezonu itibariyle topladığı kırk beş puanla düşme ve yükselme hatlarının uzağında durdu.
Akhisar Belediyespor’un başarısını tekrarlayan bir diğer kulüp ise, “belediyespor” bolluğuna rastladığımız Üçüncü Lig’den geldi. Evinde son maçına değin maç bile kaybetmeyen Nazilli Belediyespor; küme düşen Karsspor’un “şike” iddialarına cevap bile vermeye tenezzül etmeksizin küme düşme hattındaki Oyak Renault’a 3-1 kaybetse de en yakın rakibine on dört puan fark atarak İkinci Lig’e doğrudan çıkma başarısını gösterdi.
Üçüncü Lig’de 2011-2012 sezonunda 14 belediyespor mücadele etmişti, Nazilli haricinde kalan 13 takımdan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor, Bingöl Belediyespor ve Sancaktepe Belediye Spor play off oynama başarısı gösterirken; Diyarbakır ve Sancaktepe ekipleri ilk maçlarında elenmiş, Bingöl Belediyespor ise Kahramanmaraş’a penaltılarla finalde yenilmişti.
Belediyespor ekolünü başarıyla temsil edemeyen Diyarbakır Kayapınar Belediyespor ve Kepez Belediyespor ise küme düşerek Bölgesel Amatör Lig yollarını tuttular…
Bu altı takım haricinde Menemen Belediyespor, Sandıklı Belediyespor, Belediye Vanspor, Elazığ Belediyespor, Sivas Dört Eylül Belediyespor, Kilimli Belediyespor, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Spor, Tekirova Belediyespor da bölgelerinin belediyelerini temsil ettiler…
Bölgesel Amatör Lig’e iki takım yollayan Belediyespor’lar, dört de takım çıkarttılar…
Derince Belediyespor, Bergama Belediyespor, Çorum Belediyespor ve Kahramanmaraş Belediyespor önümüzdeki yıl Üçüncü Lig semalarını şenlendirecekler!
Bu mantıkla, Türkiye’nin profesyonelleştirilme yolunda ataklar yapılan Bölgesel Amatör Lig’ini de sayarsak beş kategorisinden toplam altı belediyespor sezonu şampiyon kapattı.
Birkaç husus dikkatimizi çekmeli bu noktada…
Evvela, konuyla alakalı bir bilgi aktarmamız gerekiyor.
2011-2012 sezonunda İkinci Lig’de yokluklar içinde verdiği mücadelesi nihayetinde Üçüncü Lig’e düşen takımlardan birisi Çorumspor’du. Dahası var. Takımın sezon sonunda yaptığı kongresinde kulüp yönetimine tek bir aday bile çıkmayınca kongreyi izlemeye gelen yerel gazeteciler yönetime girdi!
Bir yere kadar, futbol normlarında olası hadiseler bunlar. Peki Bölgesel Amatör Lig’de dünyanın yatırımıyla şampiyon olan Çorum Belediyespor’u bu tabloda tam olarak nereye monte etmemiz gerekiyor?
“Belediye, sıfırdan bir takım kurup onu şampiyon yapmak için efor; para; yatırım ve mesai harcamaktansa Çorumspor’u kümede tutamaz mıydı?” sorusunu vicdanlara bırakıyoruz…
Tabii “yatırım” demişken şunu da vurgulamamıza izin verin lütfen:
Amatör, bir işi/uğraşı para amacı gütmeden yapan kişiye verilen isimdir. Her sözlükte tektir, yeganedir.
Bölgesel Amatör Lig ise ismi ve statüsü gereği amatör olmalı, mantıken. Ancak son yıllarda artan futbol ekonomisi ve buna bağlı olarak artış göstermiş olan Belediyespor’lar piyasada bir hayli çalkantıya neden oldu. Yaptıkları lüks transferler bile bunların göstergesidir.
Sırf geride bıraktığımız sezonda bile Zara Belediyespor, Mustafa Kocabey’le; Altınova Belediyespor ise Okan Yılmaz’la anlaşmış ve bu oyunculardan Mustafa Kocabey play off finali oynamıştı.
Haliyle dönen para arttı; rekabetler sert ve amansızlaştı. Sonuç?
Derince Belediyespor, Üçüncü Lig’e yükselme maçını bir diğer Belediyespor’la oynadı. (Beyköy Belediyespor) Bu ikilinin yanı sıra Bölgesel Amatör Lig play off finallerine Ayvalıkgücü Belediyespor, Çiğli Belediyespor, Toroslar Belediyespor, Zara Belediyespor da katılmış, çıkan üç takımın aksine bu takımlar yükselme başarısı gösterememişti. Kaba hesapla tam sekiz takım şampiyonluk virajını dönmüş; dördü şampiyon olmuş.
Dokuz takımın yükseleceği bir statüye yedi takım sokabilen furya gittikçe güçlenecek, bunun en önemli göstergesi ise Bölgesel Amatör Lig baraj maçları…
Süper Amatör’den yükselmeye çalışan takımlarla Bölgesel Amatör’den düşmemeye çalışan takımların kıran kırana mücadele verdiği baraj maçları neticesinde tam on altı belediyespor gelecek sezon için Bölgesel Amatör Lig vizesi kaptı!
Seneye play off maçlarına daha çok takım sokacaklarını öngörebileceğimiz Belediye kulüplerinin yükselişi gittikçe profesyonel liglerimize yansıyacak; ismini değiştiren Güngören Belediyespor’un gösterdiği özveriyi çoğu takımın göstermeyeceği de Çorumspor – Çorum Belediyespor örneğinden farz edilebilir rahatça.
Herkesin spor yapma özgürlüğü anayasal güvenceyle garanti altına alınmışken, elbette alt yapısıyla profesyonel kadrolarıyla futbola ve diğer branşlara yatırım yapan belediyelerimize engel olmak haddimize değil.
Halihazırda son yıllarda çıkarılan yasalarla belediye başkanlarının spor takımlarıyla organik bağ kurmasının engellenmiş oluşu nedense tam tersi etki yaptı ve hem başkanlar hem de mevcut belediyeler spora daha aktif bulaşır oldu.
Akla iki ihtimal geliyor:
Ya mevzubahis yasa sadece belediye takımlarının önünü açmak için çıkarıldı, ya da belediyeler bu yasayı delmeyi çok ama çok istedi.
Ne olursa olsun, elimizde çok vahim örnekler var.
- Büyükşehir Belediye Ankaraspor’ken Ankaraspor AŞ’ye devşirilen mavi beyazlı kulübün ülke liglerinde yarattığı kaos malumunuz…
- Üç yıldır yokluklarla boğuşup sonunda bu sezon amatör kümeye düşen Karsspor’un düşüşü soğumadan Kars Belediyespor’a tahsis edilmesi için, Kafkas Üniversitesi’ne bir stadyum yapılmaya başlandı.
- Beykozspor 1908 kulübü, belediye başkanının “Spor günahtır” diyerek tesisleri zapt etmesinin ardından yokluklar içinde amatör kümede yaşam mücadelesi vermeye başladı.
- Anadolu Üsküdar kulübü, stadyumunun zorla TOKİ’ye devrettirilmesinden sonra stadyumsuz kaldı, şaka gibi!
- Kocaelispor ekonomik krizdeyken “Kocaelispor’a verdiğim paraları başbakana açıklayamıyorum” diyen belediye başkanı, Körfez FK’nin tüm maçlarına gitmeye ve maddi yardım yapmaya başladı.
- Yazıda da belirttiğimiz üzere, Çorumspor yokluklarla amatör kümeye yolculuğa girişirken Çorum Belediyespor tam ters istikamette hız kazandı.
Hâl böyleyken, olaya sadece “Belediye çalışıyor” penceresinden bakamıyoruz. Belediyespor’larımız kusura bakmasın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sizin de söyleyeceğiniz şeyler var ise, eklemekten çekinmeyin lütfen...