10 Haziran 2012 Pazar

Cüneyt Çakır Avrupa Arenasında



Cüneyt Çakır ile ilgili bundan iki ay önce bir yazı yazmıştım Sporx'te, "Kokartını yırttığın o hakem var ya..." yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bunun haricinde, bir de kariyerine kısa bir bakış atayım dedim... İşte Cüneyt Çakır'ın Avrupa kariyeri ağırlıklı mini bir tanıtımı...

- ÇAKIR AVRUPA ARENASINDA


Türk futbolunu hakemlik bazında Euro 2012’de temsil eden, aynı zamanda turnuvanın da en genç hakemi olan Cüneyt Çakır turnuvadaki ilk maçına yarın çıkıyor.

Süper Lig’de ilk kez 29 Eylül 2001’de Malatya-Çaykur Rize maçıyla boy gösteren Çakır, 2006 yılında FIFA kokartı takmış; 2007 yılında UEFA’nın mentör kursundaki üstün başarısının akabinde uluslararası müsabakalarda görevlendirilmeye başlanmıştır.

2007’de Avusturya’da düzenlenenen U19 Avrupa Şampiyonası finallerine davet edilen Çakır bu turnuvada Fransa-Sırbistan ve İspanya-Portekiz grup maçlarını yönetmiştir. 2 yıl sonra İsveç’te düzenlenen U21 Avrupa Şampiyonası’nda da yarı finaldeki İngiltere-İsveç maçı da dahil toplamda üç müsabakada düdük çalmıştır.

Elit hakemliğe 2011'de yükseldi

2009-2010 sezonunda ise Avrupa Ligi yarı finalinde, rövanş maçı olan Fulham-Hamburg maçını yönetmiş; bir sezon sonrasında ise Şampiyonlar Ligi grup maçlarında Rubin Kazan-Barcelona maçını yöneterek on yıl aradan sonra bu klansmanda yer alan üçüncü Türk hakem olmuştur.

16 Haziran 2011’de UEFA’nın hakemlikte en üst kategorisine, Elit Hakemlik Kategorisi’ne, yükseltilen Çakır, 2011’de Kolombiya’da düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda üç grup maçı, bir çeyrek final ve bir de yarı final olmak üzere toplam beş maçta görev almıştır.

2009 yılında İsveç’te düzenlenen U21 Avrupa Şampiyonasında İngiltere-İsveç arasında oynanan ve normal süresi 3-3 biten ve penaltılarla İngiltere’nin kazandığı yarı final müsabakası dahil olmak üzere 3 müsabakada görev almıştır. 2009-10 sezonunda Fulham ile Hamburg arasında oynanan Avrupa Ligi yarı final rövanş maçını yönetmiştir.

Ukrayna'ya Türk zehri

Geride bıraktığımız sezonda ise Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Barcelona-Chelsea maçında görev almış olan Cüneyt Çakır, EURO 2012’de ilk maçında D Grubu’nda Ukrayna ile İsveç’in maçını yönetecek.

Yalnız, bu atama biraz ilginç. Zira bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Almanya'da Ukrayna ile Türkiye maç yapmış, maç 2-0 Ukrayna'nın mağlubiyetiyle sonuçlanmıştı. Ve Ukraynalılar on futbolcularının yenilen yemekten zehirlendiğini söylemiş, uluslararası gazetelere isyan etmişlerdi.

Bakalım "Türk zehri" Ukrayna için devam edecek mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizin de söyleyeceğiniz şeyler var ise, eklemekten çekinmeyin lütfen...