9 Eylül 2012 Pazar

İlk Haftanın Büyüsü | Derince Belediye 4 - Trabzon Kanuni 0

İlk haftalar her zaman tehlikeli, ters haftalardır. Favoriler yanar, sürprizler hasıl olur, umulmadık puan kayıpları vesaire vesaire. Pis bir durumdur kısacası. Çok denk ekiplerin nice sefer ilk haftanın büyüsüne kapılıp ağır mağlubiyetlerle sahadan ayrıldığı vaki olmuştur.

Keza Derince Belediye-Trabzon Kanuni maçı da böyle oldu. Esasen iki takımın arasında oyun hakimiyeti, pas yüzdesi, orta alan mücadelesi bazında gözle görülür bir farklılık yoktu. Ancak sonuç olarak Derince Belediye 4-0 gibi ezici bir galibiyetle ilk haftadan grubunda liderliğe oturdu. Peki nasıl?


İlk etapta Derince Belediyespor kadrosuna dair birkaç kelam edelim. İleri hatta Samet'i tek bırakıp orta alanı kalabalık ve hızlı oyuncularla doldurma taktiği ilk maçta başarılı oldu. Zira Derince, dört tane gol attığı kadar en az dört tane daha net pozisyon yakaladı ve bunların birini gole çevirdiyse de ofsayttan dolayı iptal edildi. (Ofsayt kararı doğruydu)

Körfez'den transfer edilen Samet Kalkan kalitesini üçüncü dakikada attığı golle ve yarattığı pozisyonlarla gayet belli ediyordu. Bir Kocaeli takımında oynayıp 41 numarayla efsane olma fırsatını Serdar Topraktepe'den sonra yakalamış gibi göründü ama tabii ki ilk maç için çok erken bir kanaat olacaktır. Samet dışında orta saha hattında Tunç Yalçın çok süratli fakat savruk oyunuyla dikkat çekti. Önümüzdeki haftalarda ayaklarına daha iyi hükmetmeyi başaramazsa Derince için çok büyük sıkıntılar doğacaktır. Beykoz'dan transfer edilen Can Kart, duran toplarda tehlike yaratmak dışında maalesef bugünkü oyunda çok etkili olamadı. Dört golün ikisi onun kullandığı başarılı topların tamamlanmasıyla geldi ancak teknik direktör Fadıl Kurt da benim gibi düşünüyor olsa gerek, Can'ı erkenden oyundan aldı. (Bir parantez açmak lazım; oyundan alındıktan sonra Can'ın teknik heyete hiç bakmayıp, tavırlarla stadı terk etmesi hoş değildi)

Defans hattı özellikle ikinci devre çok başarılı bir sınav verdi. Konsantrasyon eksikliğiyle hatalar yapılması makul görülebilecek bir skor varken (3-0) onlar neredeyse hatasız bir performans çıkartarak ilk devrede zaman zaman aksayan koordinasyon ve zamanlama hatalarını azalttıklarını gösterdiler. 

Kaleci Ömürcan için bir paragraf az gelecektir ama... İlk periyotta güven vermiyormuş gibi duran Ömürcan, ikinci devrede net beş pozisyonda kalesini gole kapatarak günün adamı oldu adeta. Ki bu beş "net" pozisyondan birisi de penaltıydı. 3-0'ken kazanılan penaltıda Trabzon Kanuni sporcusunun vuruşunda nefis uzandı ve sonrasında onun başlattığı top ile son gol geldi...


Trabzon Kanuni'nin (eski adıyla Yalıspor'un) ilk hafta basiretsizliği sürüyor. Üçüncü Lig'e yükseldiğinden beri hiçbir ilk hafta maçını kazanamayan Karadeniz ekibinin en kötü başlangıcı ise bu oldu... (Şimdiye kadar Yimpaş Yozgat beraberliği, Yimpaş Yozgat mağlubiyeti, Oyak Renault beraberliği ile liglere başlamış...)

Esasında iki takım arasında çok gözle görülür bir fark yoktu, başta da dediğim gibi. Trabzon Kanuni'nin hücum hattını çok beğendim, Şaban Keleş ve sonradan oyuna giren Mesut Uzun istedikleri topları alamadılar; aldıklarında da yerli yerinde bulunan Derince defansının arasında kayboldular. Buna rağmen çok net beş - altı pozisyon yakalamayı başardılar ancak rakipleri çok hızlı oynayan ve ilk yarım saatte üç gol atıp rahatlamış bir takımdı. Neticede skorun çok erken farka ulaşması da Trabzon Kanuni'nin oyun düzenini iptal etti.

Hiçbir maçta mağlubiyet tek oyuncuya yıkılmamalı, kesinlikle. Ancak bu maçta Trabzon Kanuni kalecisi Ali Karadeniz öyle vahim hatalar yaptı ki neredeyse tek başına rakibe üç puanı hediye etti diyebiliriz. Çok talihsiz bir başlangıç yaptı lige...

Bunun sebebi büyük ihtimalle ilk golün çok sürpriz ve erken gelişiydi. Üçüncü dakikada, defansın uzaklaştırdığı topa Samet Kalkan gelişine öyle güzel vurdu ki top havada falso alıp Ali Karadeniz'in üstünden geçerek kalenin sağ tarafının en dibine gitti doğrudan. Bu şoku atlatamayan Trabzon Kanuni'de  19. dakikada Can Kart'ın kullandığı serbest vuruşta Ali kalesinden telaşla çıkıp topa çift yumrukla girdi ancak top olduğu yerde havalanıp Cenk Özbey'in önüne düştü. Cenk bu ikramı kaçırmayarak farkı ikiye çıkarttı.

Bu golden yaklaşık altı dakika sonra, korner vuruşunda Can Kart arka direğe ortaladı; Ali Karadeniz'in dikkatsizliği neticesinde topu önünde bulan Cenk Özbey ikinci golünü atıverdi... Son gol ise 67. dakikada Tunç Yalçın'dan gelecekti. Tunç, hızlı çıktığı ve ofsayta düşmediği ender pozisyonlardan birisinde Samet Keşiş'in ara pasını iyi yakalayıp kaleciyle karşı karşıya kaldı; erken açılmış olan Ali Karadeniz'den şık bir çalımla sıyrılıp topu çarprazdan boş kaleye yollayıverdi.

Temel olarak iki takımın oyunlarına değinmek gerekirse, skor aldatmamalı. Derince çok vahim hatalar da yaptı; ezbere bir oyun tutturmaya çalıştılar ve ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Neyse ki ikinci devre paslı ve hakimiyet yüzdesi yüksek bir oyuna geçebildiler... 

Trabzon Kanuni ise iyi niyetli bir takım, bazı fevri hareketler haricinde oyunu çirkinleştirmeden; 4-0'a rağmen doksanıncı dakikaya kadar ter akıtarak mücadele ettiler. Bu bir erdemdir, kendilerini tebrik etmek lazım. Kale ve defans arasındaki konsantrasyon ve iletişim sorunlarını çözerlerse bence kısa sürede toparlanacaklardır.



,



Derince Belediyespor'un profesyonel liglerdeki ilk golü, akabindeki sevinç.




İkinci golün sevinç anları.



Üçüncü gol anı ve...


... gol sevinci.



Trabzon Kanuni'nin penaltısı Ömürcan'ın uzanışında erirken...


Dördüncü gol anı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizin de söyleyeceğiniz şeyler var ise, eklemekten çekinmeyin lütfen...