4 Eylül 2012 Salı

Birilerinin Cehennemi, Transfer Dönemi | maraton.com.tr

Şatafatlı, yaldızlı isimlerin Türkiye semalarına girmesine elbette hiç kimse itiraz etmeyecektir. Keza, serbest piyasa! Son dönemde hasıl olan “maliyeci taraftar” ekolüne resmi rakamları emanet edip (ki o ekolü de desteklediğimizi belirterek) bazı hususlara dikkat çekmek istedim.

Fenerbahçe’nin yeni favorisi Dirk Kuyt 32 yaşında. Galatasaray’ın son dakika transferi Cris 35 yaşında. Gene bir diğer son dakika transferi taze Fenerli Raul Meireles de 29 yaşında. Bu isimlerin yanı sıra ligimizde futbolunun son demlerini yaşayan, düzenli forma giyen; hala transfer yapabilen (Mehmet Yılmaz, Semavi Özgür vs) pek çok isim var. 

Süper Lig’in altlarına indiğimizde de çok ilginç transferler gördük bu sezon. Son altı takımının dördünde gol atamayan Ersen Martin (yaş 33) Eyüpspor’la söz kesti, bunu gören Yunus Altun (yaş 35) Sarıyer’le anlaşıverdi. Serhat Akın’ın (yaş 31) Altay’a, Hüseyin Çimşir’in (yaş 33) Adana Demirspor’a, Serhat Gülpınar’ın (yaş 33) Boluspor’a transferleri de sürpriz niteliği taşıyor sayılabilir bittabi.

Listeyi yaşı geçkin sayılabilecek daha fazla isimle doldurup sizi bunaltmak değil niyetim. Basit bir kıstas yapacağız sadece. Lakin ana yemeğe geçmeden bir aperatif daha buyurmaz mısınız?
Geçtiğimiz aylarda tek celsede, Birinci Lig’de yabancı futbolculara uygulanan yaş sınırı kaldırıldı. Buna gücü muktedir olan TFF, Neca (yaş 32) gibi oyuncuların transferlerine vesile olmuş oldu. Ne âlâ, pek âlâ. Peki, bu güzide isimler istedikleri gibi transfer yapıyorlar; yapsınlar. Transfer dönemini öz evlatlarımıza niye zindan eyliyorsunuz? 

Konu şu; Türkiye’nin dördüncü kademe profesyonel liginde dört sezondur uygulanan yaş sınırı. Üçüncü Lig’deki yaş sınırını kısaca özetlersek, her takımda 24-30 yaş arası sadece altı oyuncu bulunabiliyor ve ilk on sekize sadece dördü alınabiliyor. Otuz yaşın üstündeyse hadi bay bay!

Ee nereye gitsin bu kadar oyuncu? Bölgesel Amatör Lig’e de geçtiğimiz sezon başında “27 yaş üzeri sadece dört futbolcu” sınırlaması getirildi! Haliyle daha futbola yeni yeni ısınan ve belki de en güzel çağlarını yaşayacak olan 25’lik delikanlılar kontenjan adı verilen bu rezilliğin pençesine düşüyorlar. Süper Lig’de 24 yaşındaki futbolculara ‘genç’ sıfatlarını takıyorken Üçüncü Lig’de bir yıl sonrasında kontenjana tâbi tutuyor olmamız bence çok büyük, adı konulamaz bir ayıp.

Size sadece bu yazıda, sırf kontenjana girdiği için parlak bir kariyeri elinin tersiyle itip futbolu bırakmak zorunda kalan yüzlerce futbolcu sayabilirim. Gerek yok! Bu ayıbı silebiliriz, futbolculara nankörce davranmayı bırakıp; insan haklarına aykırı olan bu yasayı kaldırtabiliriz. 1. Lig’de, 2. Lig’de oynayıp bu yasayı umursamayan nice futbolcuyu da sayabiliriz bu satırlarda! Buna da gerek yok, sadece şunu istiyorum; herkes elini vicdanına koyup düşünsün. Başka bir şeye ‘şimdilik’ gerek yok, düşüncesizce çıkarılıp insanları mağdur eden; sadece borçlu kulüp başkanlarının ekonomik darboğazlardan kurtulmasını sağlayan bir yasayı düşünüp kınamanız bile sizin ‘istenmeyen’ taraftar güruhuna dahil olmanızı sağlayacaktır.

Ve vicdanınızı uyandırmanızı da…

1 yorum:

  1. Si ont senti qu'il y a des problèmes, avant tout au médecin n'empêcherait pas de s'adresser. Et ensuite déjà les préparations acheter. À moi, par exemple, le médecin lui-même a fixé Sialis. S'il sera intéressant, sur cela site https://pharmaciepourhommes.com/ pouvez respecter sur cette préparation et commander. Personnellement je - le résultat suis content.

    YanıtlaSil

Sizin de söyleyeceğiniz şeyler var ise, eklemekten çekinmeyin lütfen...