2 Kasım 2013 Cumartesi

Küçükçekmece, Büyük Pişmanlık

İstanbul Süper Amatör’de küme düşmemeye oynayan Küçükçekmece’nin düşüşlerinin arka perdesindeki iki maça mercek tutuyoruz. Alman şair Kleist haklı olabilir mi: Pişmanlık, düşenleri masum kılıyor mu?
“Pişmanlık, düşmüşlerin masumiyeti demektir” – Kleist
Henüz iki yıl önce 100. yılını kutlayan bir takımken şimdi İstanbul amatöründe puan çarpışmasına girişmesini nasıl açıklarız Küçükçekmece’nin, nasıl?
İki yıl önce Üçüncü Lig’de son haftada oynadığı maçla küme düşmeyi başaran İstanbul temsilcisinin hikayesini kısaca özetlemeli; futbol literatürüne geçmesi şık olabilecek derecede vasat bir hikaye çünkü bu.
Son iki haftada Üçüncü Lig İkinci Grup’ta küme düşecek son iki takım için dört muhtemel takım vardı: Küçükçekmece (37 puan), Karsspor (36 puan) ve 35’er puanlı Oyak Renault ile Arsinspor. Ne oldu sonra? Son hafta Karsspor, Küçükçekmece’yi 3-0 yendi ve iki takım da küme düştü!
Sondan ikinci haftada Küçükçekmece İstanbul’da Sivas Dört Eylül’ü ağırlıyor. Sivas temsilcisi ne düşmeye, ne çıkmaya oynuyor. Maçtayım, statta. Sağımda şikeden tutuklanan Tepecikspor başkanı, solumda Ünyespor’un eski antrenörü… Tepecik başkanı çok mutlu, soruyorum; “Hayırdır başkanım?” Bana şike imasında birkaç cümle kuruyor, garip geliyor! Ama maçta öyle şeyler oluyor ki, inanılmaz! Sivas ekibinin iki stoperi ellerindeki tüm topları rakibe veriyorlar ancak İstanbul ekibinin forvetleri bu ikramları inatla geri çeviriyor!
En sonunda maç öyle bir noktaya geliyor ki, 60. Dakikada skor 0-0’ken deplasman ekibi bir korner pozisyonunda tv programlarında jenerik olacak bir güzellikte vuruşla topu kendi ağlarına gönderiyor! Tribünde herkes kahkahalara boğuluyor. Maçı Küçükçekmece 2-1 kazanıyor, akıllarda Sivas Dört Eylül’ün sahada oynayan tek futbolcusu olan Levent Kale’nin acele ederek kullanmak istediği bir taç pozisyonunda boğazına sarılan Küçükçekmece teknik direktörü kalıyor!
Ancak Oyak Renault ve Arsinspor’un play off hattındaki rakiplerini yenerek haftayı kapatması, kümede kalma iddialarını son haftaya taşıyor. (O maçlar da ayrı bir inceleme konusu olur)
Son haftada, Oyak Renault; Karsspor’un aylar önce küme düşmeyi garantileyen Kepez’e 3-2 yenildiği maçın hakeminin yönettiği maçta Maltepe’yi 3-1 yeniyor. Arsin, şike iddialarıyla karşı karşıya kalmış olan Cafer Aydın’ın teknik direktörü olduğu Orhangazi’yi 4-1 mağlup ediyor! Karsspor ise Küçükçekmece’yi 3-0 yeniyor ve olmayacak olan şey oluyor: Karsspor ile Küçükçekmece 40’ar puanla Arsin ve Oyak Renault'un birer puan gerisinde ligi tamamlayarak küme düşüyor.
Bir sonraki sezona 3. Lig’deki şaibeli son dört maçının gölgesinde çıkan Küçükçekmece, Bölgesel Amatör Lig’de şampiyonluk kovalamaya başlıyor! İlk beş haftada dört galibiyet, bir beraberlik alarak liderlik koltuğuna kuruluyor… İlk devreyi 21 puanla, sadece üç kez mağlup olarak kapatıyor ve ikinci devreye transfer takviyeleriyle başlıyor.
Vefa ile ikinci devrenin ilk maçında kozlarını paylaşan Küçükçekmecespor, ilk yarısında 2-0 öne geçtiği maçta ikinci devre Vefaspor’un birisi penaltıdan üç golüne karşılık veremeyerek 3-2 geri düşünce 82. dakikada sinirler gerilmiş ve hakeme saldırılar başlamıştı. Hakemin beş kırmızı kart çıkartmasıyla maç yarım kalmıştı. Sonrasında Vefaspor haliyle hükmen galip sayılmıştı.
Ancak akabindeki olaylar, değil Türkiye’de; hiçbir ülkede görülmemiş olabilir: Vefaspor maçta cezalı oyuncu oynatmıştı! Vefaspor forması giyen Ümit Akbaş’ın, İBB’de oynadığı dönemden kalan dört maçlık men cezasının kalan tek maçıyla Vefa-Küçükçekmece maçına çıktığı tespit edildi. Tabii, yoğun bir tahkim trafiğinden sonra karar verildi: İki takıma da puan verilmedi!
Düşünün, o maçı normal şartlarda kaybetmiş olsa; Küçükçekmecespor hükmen galip gelerek üç puanı haneye yazdıracaktı. Yazdıramadı. Sonrasında düşüş başladı… Cezalı futbolcuları, kadro dışı oyuncuları, taraftar ve yönetimin kavgaları derken kalan 13 maçında sadece iki galibiyet ve iki beraberlik alabildi. Küme düşen Beykoz’un ve sıralamadaki takipçisi Büyükçekmece’nin ardında kalan İstanbul takımı olduğu için il kontenjanı kuralı gereği baraj maçı oynadı ve alt ligden gelen Selimiyespor’a 4-0 kaybederek İstanbul Amatör’üne düştü.
Şu an, İstanbul Süper Amatör’ünde 10 hafta geride kalmış durumda ve Küçükçekmece iki galibiyetine mukabil sekiz mağlubiyetle puan sıralamasında sondan üçüncü sırada arz-ı endam eyliyor.
O malum maçta kırmızı kart gören oyunculardan Barış Akdemir, Beşiktaş altyapısı çıkışlı, bir başka amatör takım olan Subaşıspor’a transfer oldu. Bir önceki sezon Zeytinburnu ile baraj maçında Süper Amatör’e düşen, peş peşe iki sezon aynı kaderi yaşayan bir diğer kırmızı kartlı Serbay Aydın da BAL’daki Bağcılar’a geçiş yaptı. Yıldırım Yılmaz ise takım bile bulamadı, açıkta kaldı! İçlerinden Kerim Deler Ayvalıkgücü’ne ve Mustafa Cevret de iki yıl önceki şaibeli maçın müsebbibi Sivas Dört Eylül’e transfer olarak profesyonel liglere sıçrayabildi.
Alman şair Kleist doğru söylemiş midir, pişmanlık cidden “düşenleri” masum mu kılar; kaç pişmanlık döndürür kaybolan seneleri?
Fotospor | 02.11.2013